Observeren en rapporteren
In de zorg voor kwetsbare doelgroepen is het van groot belang dat er goed en zorgvuldig gerapporteerd wordt. Maar het is meteen het moeilijkste dat er is. De praktijk laat zien dat rapporteren er nogal eens bij inschiet vanwege tijdsgebrek. Dat is verleden tijd na een training ‘observeren en rapporten’. Ik ben gespecialiseerd in verschillende rapportagemethodieken en leer zorgpersoneel graag met het omgaan met elektronische cliëntendossiers. Hoe vul je ze, hoe gaat cyclisch werken precies en wat is onmisbaar bij een goede rapportage?
Duur: 4 uur Aantal deelnemers: om didactische redenen maximaal 12 per groep.
De-escalerend werken
De training de-escalerend werken is bedoeld voor zorgmedewerkers die regelmatig te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Dit gedrag wordt gezien bij zorgvragers maar zeker ook bij de verwanten van zorgvragers. Er bestaat bij zorgmedewerkers de behoefte om te leren met dit gedrag om te gaan en er professioneel op te leren reageren. In deze 4 uur durende training krijgen de deelnemers onderwijs over verschillende begrippen binnen omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Ook oefenen de deelnemers met nieuw gedrag zodat zij het gevoel hebben beter toegerust te zijn voor situaties die voorheen nog handelingsverlegenheid opriepen.
Duur: 2 dagen Aantal deelnemers: om didactische redenen maximaal 12 per groep.
Wet zorg en dwang
De training wet zorg en dwang is ontwikkeld voor alle begeleiders die werken op niveau 3-4 en HBO zorgwerkers. Iedere zorgmedewerker komt vroeg of laat in aanraking met de wet zorg en dwang. Het maakt daarbij niet uit welke functie je hebt of in welke tak van zorg je werkt. Hoe ga je om met de soms duivelse dilemma’s waar je als zorgmedewerker voor komt te staan? Wat is bij wet geregeld en wat betekent dat voor jouw eigen handelen?
Duur: 1 dag Aantal deelnemers: om didactische redenen maximaal 12 per groep.
Medicatieveiligheid
Kennis van basis medicatieveiligheid is verplicht om medicatie te mogen delen aan cliënten. Voldoende kennis over de medicatie zelf en het proces rondom medicatieveiligheid is nodig zodat het risico op het maken van fouten tijdens het delen en/of toedienen zo klein mogelijk wordt/blijft. Na het volgen van deze training weet je wie voor welk stukje verantwoordelijk is in de hele ‘medicatieketen’, ken je de verschillende soorten medicatie, hun toedieningswijzen en hun bijwerkingen, weet je waar je op moet letten bij het toedienen van medicatie en weet je wat je moet doen als er een fout is gemaakt bij het toedienen van medicatie. in deze training wordt diabetes ook kort behandeld, omdat insuline spuiten onderdeel is van het praktijkgedeelte. De training medicatieveiligheid is ontwikkeld voor zorgmedewerkers die in de jeugdzorg, de verstandelijk beperkten zorg of GGZ en ouderenzorg werkzaam zijn.
Duur: 1 dag Aantal deelnemers: om didactische redenen maximaal 12 per groep.
Psychiatrie en kwetsbare doelgroepen
Psychiatrische ziektebeelden komen steeds vaker voor. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (48%) heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Zorgpersoneel krijgt dus regelmatig te maken met mensen die psychische stoornissen hebben, zonder te weten dat iemand daar onder lijdt. Het gedrag is alleen zò afwijkend dat het bijna altijd tot problemen in het contact leidt.
Door scholing kan zorgpersoneel afwijkend gedrag beter signaleren en duiden. In de training wordt geoefend met communicatieve vaardigheden die ervoor zorgen dat de zorgtaken beter gedaan kunnen worden . Aan het eind van de training weten deelnemers het verschil tussen ontwikkelings-, persoonlijkheids- en gedragsstoornissen, oorzaken van afwijkend gedrag en kunnen zij (her)kennen welk gedrag bij welke stoornis zou kunnen passen. Een onderdeel van de training is om anders te kijken naar probleemgedrag zodat de ondersteuning beter aansluit bij wat mensen met een psychiatrische aandoening nodig hebben. Dit doen we door te oefenen met communicatieve vaardigheden en op een juiste manier aansluiten bij de patiënt/cliënt.
Duur: 2 dagen Aantal deelnemers: om didactische redenen maximaal 12 per groep.
Samenwerken met verwanten
Steeds vaker is het nodig, door structureel personeelstekort) dat verwanten of mantelzorgers worden ingezet bij de directe zorg voor cliënten/patiënten. In deze training is ruime aandacht voor de positie van de zorgverlener, de verwant of mantelzorger en de patiënt/cliënt zelf. Hoe zorg je ervoor dat elke betrokkene zich gehoord, gezien en begrepen voelt, zonder dat er overlap van taken en verantwoordelijkheden plaatsvindt? Als iemand de verkeerde rol op zich neemt, bemoeilijkt dat de samenwerking en kan de zorg niet goed meer worden gegeven. Na de training kent de deelnemer de verschillende rollen, de posities en de bijbehorende afspraken op een juiste manier in te zetten en kan de zorg efficiënter en gezamenlijker worden geboden, wat het hele zorgproces alleen maar ten goede komt.
Duur: 2 dagen Aantal deelnemers: om didactische redenen maximaal 12 per groep.
Positioneren vanuit verbinding
Deze training is ontwikkeld voor begeleiders van woon- en dagbestedingsgroepen in verschillende zorgdomeinen, zoals jeugd- gehandicaptenzorg, en die te maken hebben met ‘moeilijk gedrag’. Een goede werkrelatie tussen cliënt en zorgverlener is nodig om zoveel mogelijk profijt te hebben van de geboden hulp/ondersteuning. De cliëntendoelgroepen waarmee zorgverleners werken hebben behoefte aan pedagogische ondersteuning zodat zoveel mogelijk eigen regie en kwaliteit van leven kan worden ontwikkeld. Zorgmedewerkers hebben behoefte aan handvatten om het gedrag beter te begrijpen en tools om hun ondersteuningsstijl aan te passen zodat zij gedrag effectief/ positief kunnen beïnvloeden. Aan de hand van theoretische kaders en praktisch oefenen met vaardigheden leren deelnemers om eigen basishouding in de ondersteuning te verbeteren zodat de cliënt zich begrepen voelt en antwoord krijgt op de hulpvraag die onder het gedrag ligt. Door die attitudeverandering ontstaan er minder incidenten en kan de cliënt ‘het gewone leven’ zoveel mogelijk blijven ervaren.
Duur: 2 dagen Aantal deelnemers: om didactische redenen maximaal 12 per groep.
Basistraining epilepsie
Om te mogen werken met cliënten met epilepsie is een 'bevoegd en bekwam training nodig'
Deze training is bedoeld voor medewerkers in de zorg voor verstandelijk beperkte mensen, die te maken hebben/krijgen met epilepsie bij cliënten. Het maakt hierbij niet uit hoeveel ervaring deelnemers (al) hebben in de VG zorg. Niet bij alle woon/werk vormen van cliënten komt epilepsie voor. Bij een baan/functie wisseling of bij invalwerk kan een deelnemer voor het eerst te maken krijgen met epilepsie van een cliënt.
Deelnemers krijgen onderwijs over de oorzaken van epilepsie, de verschillende soorten epilepsie en welke medicatie er ingezet zou kunnen worden.
Deelnemers oefenen met praktijkvoorbeelden ( met inzet van trainingsacteur) , met stappenplan en protocollen, en leren wie er allemaal betrokken is bij de zorg voor mensen met epilepsie.
Duur van de training: 4 uur
Maximaal aantal deelnemers: 12